ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων

Τι προβλέπει το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών – Σκοπός να μην υπάρχει οφειλή φόρου ληξιπρόθεσμη – Όποιος χάνει μία πληρωμή, κινδυνεύει να χάσει κάθε ρύθμιση

Να «απλώσουν» τις νέες οφειλές τους προς την εφορία σε όσες το δυνατόν περισσότερες μηνιαίες δόσεις και πριν καν βγουν ληξιπρόθεσμες, βοηθά τους φορολογουμένους το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών που διαμορφώνει η κυβέρνηση.

Σκοπός είναι να μη βγαίνει πλέον καμία οφειλή φόρου ληξιπρόθεσμη, χωρίς να έχει ενταχθεί εκ των προτέρων σε δόση ή σε νόμιμη ρύθμιση, αφού με το νέο σύστημα, από το 2018 όποιος χάνει μία πληρωμή δόσης, κινδυνεύει να χάσει κάθε άλλη ρύθμιση (ή ό,τι έχει και δεν έχει) ακόμα για μόλις μια μέρα εκπρόθεσμης πληρωμής.

Την δυνατότητα να βάζουν σε ρύθμιση 12 δόσεων, οποιαδήποτε οφειλή φόρου δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, ακόμα και πριν καν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, ενεργοποιεί με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και διάταξη για να εξοφλείται από φέτος ο φόρος εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις (από Ιούλιο έως Δεκέμβριο) αντί σε 3 διμηνιαίες (από Ιούλιο έως Νοέμβριο) όπως ίσχυε ως τώρα.

Σε 12 δόσεις και… προκαταβολικά

Με βάση τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1025/2-18) ξεκαθαρίζεται ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στις 12 δόσεις, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής τους.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ :

1. Υποχρεωτικά, στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι την στιγμή της αίτησης) εκτός εκείνων που έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (πχ με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση με δόσεις ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Στις οφειλές αυτές που υποχρεωτικά μπαίνουν σε δόσεις, συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από άλλο νόμο ή ειδική διάταξη.

2. Προαιρετικά, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης, στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν και:

α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και

β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

3. Προαιρετικά επίσης, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή περισσοτέρων εξ’ αυτών ή κάποιων δόσεων εξ αυτών.

Με τη νέα τροποποίηση ο οφειλέτης δύναται να υπαγάγει τις νέες οφειλές του στη Φορολογική Διοίκηση σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής πριν λήξει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους. Όπως τονίζει η ΑΑΔΕ, με τη δυνατότητα υπαγωγής και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Σε 6 δόσεις ο νέος φόρος

Αλλαγές και στον τρόπο πληρωμής των φόρων εισοδήματος που θα εκδοθούν το καλοκαίρι δρομολογεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών. Με διάταξη που θα φέρει τον Μάρτιο πιθανότατα, τα εκκαθαριστικά φόρου που θα εκδοθούν τον Ιούνιο από το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπουν εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί σε τρεις διμηνιαίες που ισχύει ως τώρα.

Με τα νέα δεδομένα, ο χρόνος πληρωμής των δόσεων φόρου εισοδήματος θα εκτείνεται σε έξι μήνες συνολικά (από Ιούλιο η πρώτη δόση μέχρι και Δεκέμβριο) ενώ μέχρι τώρα γινόταν σε πέντε μήνες (Ιούλιο η πρώτη δόση, Σεπτέμβριο η δεύτερη και Νοέμβριο η τελευταία). Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολύνει τα νοικοκυριά να επιμερίσουν ανά μήνα τις πληρωμές των φόρων εισοδήματος, προκειμένου να μπορέσουν να τις εξυπηρετήσουν πιο ομαλά.

Ωστόσο το αίτημα είχε αντιμετωπιστεί σκωπτικά από τους θεσμούς τον Μάιο του 2017, όταν για πρώτη φορά τέθηκε από την κυβέρνηση. Και τούτο διότι φαντάζει μικρή η διαφορά είναι μεταξύ των 6 μηνιαίων και των 3 διμηνιαίων δόσεων, ενώ είναι γνωστό πως μεγάλος αριθμός φορολογουμένων χρησιμοποιεί τραπεζικά μέσα πληρωμής (κάρτες) για να εκτείνει την διορία εξόφλησης των φόρων του σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τελικά οι θεσμοί ενέδωσαν, καθώς η είσπραξη των φόρων από το κράτος θα γίνεται και πάλι μέχρι το τέλος της χρονιάς που επιβάλλονται, όπως ισχύει και τώρα.

Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε επειδή τα στοιχεία εισπράξεων καταδεικνύουν τις τεράστιες δυσκολίες των νοικοκυριών στην πληρωμή των φόρων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1 στα 3 ευρώ (32,14%) του φόρου εισοδήματος του 2017 δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι τα περισσότερα φορολογικά βάρη της χρονιάς πέφτουν μαζεμένα στο β΄εξάμηνο. Θεωρούν ότι, ειδικά στους μήνες Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, όπου πρέπει να καταβάλλονται «τριπλές» δόσεις (διπλή διμηνιαία δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την μηνιαία δόση ΕΝΦΙΑ), εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιέρχονται σε αδυναμία πληρωμής, με αποτέλεσμα 4,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι να έχουν βγει «εκτός μάχης» στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

Η ανά μήνα κατανομή των φόρων της χρονιάς, σκοπό έχει να εξυπηρετήσει και τον οικονομικό προγραμματισμό των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης με 120 μηνιαίες δόσεις των συσσωρευμένων χρεών τους σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες. Επιπλέον, μετά την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, από φέτος θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ που ήξεραν πως πλήρωναν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες, με κίνδυνο να προκληθούν νέες ανισορροπίες στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Πηγή: newmoney.gr

The post Σε 12 δόσεις ακόμη και μία υποδόση μη ληξιπρόθεσμων φόρων appeared first on ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video